Еп.6: Суперсилата на общността и ролята на технологичния хъб с Божана Иванова - FEB | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Services, Technology
, Episode 6

Суперсилата на общността и ролята на технологичния хъб с Божана Иванова

Bojana-Ivanova

Божана Иванова

Гост
Host S4 - Elena Nikolova

Ели Николова

Хост

Споделете този епизод:

За епизода: 

Божана Иванова има маркетинг и продуктов опит, като участва активно в цялостния процес по създаване, развитие и шлифоване на брандове, продукти и услуги, фокусирани върху стойността за потребителя.

Вълнува се от мулти-дисциплинарни общности, взаимодействието между хората и начините, по които може да се експериментира в този процес по създаване и творене. Божана е активен участник в предприемаческата екосистема, трупа опит през работата със стартиращи компании като част от един от първите местни VC фондове, LAUNCHub, а последствие – с компании, които създават software-ни и hardware-ни прототипи и разработки в споделените работилници и лаборатории на Resonator Creative Tech hub

В епизода споменаваме още:

Цитати от епизода:

“Истински силните професии на бъдещето ще бъдат професии, които влагат в себе си използването на много творчество.”

“Жените имат място във всеки един бизнес, няма какво повече да се убеждаваме в това. Но при жените интуицията е много по-силно развита. Генерално жените работят много повече върху осъзнаване, връзката със себе си, с тялото, с твоите черти, с твоето личностно развитие като характер. Много повече дълбаем в тази посока и съответно имаме повече интуиция да взимаме решения. Мисля, че заради това един отбор/ екип има нужда от участие и от жени.”

“В момента AI е супер hype, супер важна тема, хората толкова много се притесняват от нея, че трябва малко повече тя да се отвори и малко повече всеки от нас да знае какво значи тя, как да го използваш и т.н. И ако това е нещо важно за твоето професионално развитие, решава да избереш събития само фокусирани върху AI.”

За ученето: “В един подкаст реферираха към ИИ, че ако допреди него, един средностатистически човек е имал нужда да се upskill-ва, да се образова в нова дисциплина или кардинално да смени нивото на своята експертиза с по-високо, това преди е било средно на цикли от 5 години. С навлизането на ИИ ще ни се наложи това да го правим на 1 година. Тоест всяка една година ти трябва да научиш нещо ново.”

“В контекста на жените предприемачи, в днешно време, за да направиш успешен бизнес ти трябва да разбираш от много неща. Те са като швейцарско ножче. От това да си направиш събитие, до това как да си маркетираш собствения продукт, на събитие ли да ходиш, да платиш публикация ли, да генерираш блог пост ли? Както има много възможности, така много по-стресиращо – трябва да владееш всички тези умения. Така че искрено се възхищавам на жените предприемачи.”

“Това, че трябва в много различни дисциплини да влизаш по малко. T-shape skills означава много добре знаеш един домейн и имаш широк спектър от други теми, които да ти помагат. Но това много се променя с AI – всеки от нас трябва постоянно да бъде гъвкав, да разбира от нови неща и да е може би малко по-смел, защото някои нови теми, които идват, те могат да бъдат бъдещите професии. Ти трябва просто малко по-смело да надникнеш зад завесата и да видиш там какво се случва, дори и да си интроверт.“

“И да бъдат по-емпатични (хората/предприемачите). Защото ако погледнеш стартъпите, тези, които най-бързо набират hype около себе си са по-арогантни. Тези основатели , които се държат така все едно, много си вярват. Това много продава. Но ако си по-заземен и по-емпатичен, ти много добре знаеш къде стоиш. Успелите предприемачи много повече слушат както клиентите си, така и всички хора, от които могат да почерпят знания. Много повече се опитват да разберат различната гледна точка – тук влиза спора, дебатите. Това да можеш да поставяш нещо под съмнение и да има някаква дискусия със събеседника ти, клиента, потенциален инвеститор и т.н. Е ключово, това да се опитваш да си в неговите обувки, да разбираш защо така мисли. При жените мисля, че става много по-органично. Тази работа, която всеки от нас върши със себе си, за да се поопознава повече и всякакви практики свъврзани с това са предимството и силата на жените. Просто трябва да ги използваме по-смело.”

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната.

#febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път.

Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.

Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите