Еп.1: Женското здраве и стартъпите - FEB | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Physical Products
, Episode 1

Женското здраве и стартъпите

S4E1 - Valentina Milanova

Валентина Миланова

Гост
Host S4 - Polly Desheva (1)

Поли Дешева

Хост

Споделете този епизод:

Здравейте хора,

Започваме сезон 4 с един от най-успешните ни примери за стартъп, основан от жена, а именно наш гост е Валентина Миланова, основател на компанията, посветена на гинекологично здраве – Daye. Създадената през 2017 г. компания произвежда тампони от индустриален коноп – те са с по-добра абсорбация и имат обезболяващ ефект. Екипът на Daye реализират най-големия рунд за набиране на средства за компания в сферата на женското здраве в Европа – 5.5 млн. долара.

За епизода: 

С Валентина си говорим повече за това как тя стартира бизнеса, за предизвикателствата, с които се сблъсква, каузите, които защитава и други интересни теми от нейния предприемачески път.

Един цитат, с който да започнем: “В света на гинекологичното здраве има изключително много несправедливости. Главно те са свързани с това, че на жените им се позволява да участват в клинични изпитвания чак през 1993г. Дотогава е изцяло забравено да се ползват жени в изработката на нови медицински изделия…” и още много интересни статистики и проверки с реалността ще направим по време на епизода с Вал.

Надяваме се да се насладите на епизода, а който иска да поръча тампони, превръзки и други глезотии покрай месечния си цикъл, както и да се запознае повече с компанията, можете да разгледате техния сайт тук: www.yourdaye.com

Цитати от епизода:

“В света на гинекологичното здраве има изключително много несправедливости. Главно те са свързани с това, че на жените им се позволява да участват в клинични изпитвания чак през 1993г. Дотогава е изцяло забравено да се ползват жени в изработката на нови медицински изделия…”

“Баща ми беше предприемач и беше постоянно на телефона, и зает, и нещастен и като бях дете си мислех “какво е това да си предприемач, изглежда като много кофти сделка” и винаги си казвах “о, не, аз ще имам стабилна работа от 9 до 5″, никога не съм искала да бъда предприемач.”

“Първата година криех менструацията си (още бях малка и още не беше проведен разговора с мен) от родителите ми, защото си мислех, че е срамна болест, която ме връхлита”

“Първите тампони (Daye) ги изработих на кухненска маса и ги пробвах върху себе си”

“Първото ни производствено помещение беше една стая за срещи в офиса на Google в Лондон, която бяхме опаковали с найлон отвсякъде и там бяхме сложили първите машини, които бяха малки прототипни машини”

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната. #febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път.

Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.

Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите