Еп.3: За проектите, които водят до истинска промяна - FEB | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Art / Design
, Episode 3

За проектите, които водят до истинска промяна

S4E3-Guest - Ana Alexieva

Ана Алексиева

Гост
Host S4 - Elena Nikolova

Ели Николова

Хост

Споделете този епизод:

За епизода: 

Ана е програмен директор на Fine Acts.

Тя е културен и арт мениджър, с опит в международната продукция на документални филми. Завършила е медийни и джендър науки в Ruhr University и Utrecht University. Специализирала е в Babson College, САЩ, през програмата за млади лидери LEAP. Ана е стипендиант на фондация „Фридрих Еберт“, YTILI Fellow, G-20 Young Global Changer. Включена в селекцията на Forbes България “30 под 30”. С Ана си говорим как се случва иновацията като се преплетат различни сектори – изкуство, активизъм, технологии, бизнес, наука. Даваме примери за проекти на Fine Acts, които ангажират хората по чувствителни теми като климатични промени, климатична справедливост, домашно насилие, права на жените и други. Говорим си и какви са предизвикателствата пред неправителствения сектор. Защо разнообразието на екипите води до по-добри резултати и как Ана се грижи за своето психично здраве.

Споменаваме още в епизода:

 1. Платформата https://thegreats.co
 2. Проектът BEAT 
 3. Проектът MONUMENT #1  / Паметник Номер 1  
 4. Може да разгледате и мястото за дебати https://www.sreda.bg/ 
 5. Резиденция Баба 
 6. Beyond pre-accelerator 
 7. Проектът ONCE UPON A TIME… WATER 
 8. Проектът UNDER YOUR SEAT 
 9. TEDxVitosha talk on “How important it is to care?” 
 10. Кандидатствайте до 30ти януари за YTILI 
 11. Програмата LEAP 
 12. Препоръка за книга: Give and Take by Adam Grant 
 13. Препоръка за филм: “Nyad” в Netflix.

Цитати:

“За нас е много важно да има поле за разговор, поле за реакция, за преживяване и също така да не оставаме хората безнадеждни… За нас предизвикателството е да създадем момент, пространство, продукт така че хората в крайна сметка да могат да се занимаят с тази тема и да допринесат за една промяна.”

“Истинската иновация, истинската промяна се случва, когато пресечем линиите с други сектори.”

“Възможностите за устойчиво финансиране на неправителствените организации в Б-я са много много ограничени. Виждаме, че секторът има нужда от подкрепа, а този сектор е важно да бъде силен и устойчив не защото той трябва да измества определени функции на държавата, а защото той е много важен стълб в демократичното общество. Това хората да могат да се сдружават, да се ангажират по определени обществени теми, по интереси, да имат възможност да дават своя принос е изключително важно за едно здраво общество.”

“Разклащането на гражданския сектор е разклащане на демократичните устои на една държава.”

“За мен е много важно през работата си, през примера, който даваме, да стимулираме това желание да се включват и да участват и да няма това усещане, че “ама нищо не се случва, нищо не се променя и аз чакам да дойде и да се случи”. Това е съзнание и мислене, което се възпитава и аз съм оптимист, че все по-добре се случва в Б-я.”

“Дори и бавната промяна е все пак промяна.”

“Има още един аспект от въздействието (освен следене на конкретни цифри и обхват), който също е важен. Той е интензивността на нещата, които ти създаваш. Тоест доколко те наистина променят вътрешната нагласа и усещане на хората.”

“Когато ти виждаш успеха и когато той е празнуван от всички, това има лавинообразен ефект върху останалите млади момичета, които виждат, че това е възможно.”

“The future belongs to those who care.”

“Най-ключово е network. Това е голямото богатство. Нищо не можем да направим сами. И не трябва да го правим сами.”

Любим цитат на Ана: “We need a new kind of politics. Not the politics of governance, but the politics of resistance. The politics of opposition. The politics of joining hands across the world and preventing certain destruction.” – Arundhati Roy

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната. #febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път. Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.

Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите