Еп.7: За психология на разнообразното хранене с Михаела Белорешка - FEB | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Coaching / Training, Education
, Episode 7

За психология на разнообразното хранене с Михаела Белорешка

s4e7 - Mihaela Beloreshka

Михаела Белорешка

Гост
Host S4 - Polly Desheva (1)

Поли Дешева

Хост

Споделете този епизод:

Здравейте, Поли тук. На гости в този епизод се гмуркаме много на дълбоко в храненето – произхода на различни движения, психологията, причините за нашите хранителни навици и къде всички движения се срещат в една обща посока на полезност за всеки. Разбихме няколко митове по последни проучвания за кето диетата, за фастинга доколко е полезен, за веганизма и животинските продукти. Много балансиран разговор с фокус към приемане, наблюдение и любопитство.

Повече за нашата гостенка:

Михаела Белорешка е здравен психолог и нутриционист. Създател е на кулинарни и образователни курсове и участва в множество събития и проекти свързани с здравословно хранене и начин на живот. През последните 8 години помага на хора и организации да се осмелят за промяна и да подобрят физическото и психичното си здраве. В работата си е водена от биопсихосоциалния подход към здравето и метода на интуитивно хранене. Участва в научни проекти и в момента прави докторантура по Здравна психология на тема хранително поведение. Повече за нея може да откриете тук: www.mihaelabeloreshka.com

Няколко цитата, които силно ми направиха впечатление

“На въпрос “Има ли универсални съвети, които важат за всеки, освен да не прекаляваме с нищо”, Михаела отговаря:”Ние постоянно спорим кой е по-по-най но много по-ценно е къде сме съгласни и къде достигаме консенсус (за различните режими). Със сигурност богатство на пресни плодове и зеленчуци, за това вече всички сме съгласни, поне тези, които са evidence-based (базирани на доказателства и гледат все пак да има научна подложка на тези избори), не само заради витамините, минералите, защото е добро за природата, а ключов фактор за храносмилането е нашия микробиом и се оказва, че зеленчуците и плодовете са основна храна за бактериите (хубавите бактерии) в червата. И в момента фибрите, които основно от раститерлните храни ги получаваме), се спрягат за 4тия макронутриент, т.е. без тях ние няма как да поддържаме добра чревна флора, а всъщност тя засяга всяка друга система в нашето тяло (ендокринна, имунна, сърдечно-съдова… и моята най-любима – психично здраве).”

За кетото: “Кето храненето е медицински начин на хранене, не е за всеки, не е добре да се прави дългосрочно. Кето храненето е създадено като начин за лечение на епилепсия в началото на 20ти век. То е много специфично насочено към мозъчно-дегенеративни състояния на мозъка. Има много интересни case studies на един психиатър, който работи с различни психиатрични състояния (биполярно разстройство, ….) и нервно-дегенеративни състояния и той споделя, че при тях кето храненето много добре се отразява до пълни ремисии – това е в много начален етап като изследване.”

И за любимия напоследък фастинг на много хора: “По отношение на фастинга нямам крайно мнение, много е индивидуално. На първо място е въпроса “защо”, устойчиво ли е за моята физическа активност, какво ни дава. Да, има определени изследвания, които са свързани с определени ползи, повечето от тях са върху мъже. Тези върху жени са с доста противоречиви резултати. Аз следвам един от световните ескперти, Синтия Търлоу (cynthiathurlow.com), от моя випуск от моята програма по нутриционистика, тя специализира изцяло върху фастинг програми за жени. И дори тя самата казва – за здрави жени, в детеродна възраст, преди менопауза, почти няма смисъл това. Поредният тренд, ще видим колко време ще остане този тренд, но неприятни неща чувам като “аз много добре се чувства с фастинга и се притеснявам, ако ям, ще ми падне енергията”.”

Приятно слушане и гледане <3

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната.
 
#febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път този сезон. Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.

Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите