Еп.10: Предприемачество с кауза с Блага - FEB | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Education, Technology
, Episode 10

Предприемачество с кауза с Блага

Блага

Благовеста Пугьова

Гост
Host S4 - Elena Nikolova

Ели Николова

Хост

Споделете този епизод:

Благовеста Пугьова е завършила финанси в УНСС, София, и данъчно право в LSE, Лондон. Работила е в областта на финансите, инвестиционното консултиране и информационните технологии.

Тя е съосновател и изпълнителен директор в две компании – Childish.AI е фокусирана в разработката на решения с изкуствен интелект за клиенти в Европа и страната, а Fabrico е продуктова компания, която дигитализира обслужването на машини в производствени предприятия. Благовеста е основател и председател на фондация „Подарете книга” – една от най-големите доброволчески организации в България, която подкрепя деца, лишени от родителска грижа чрез ментори-доброволци. Трите организации, Childish.AI, Fabrico и Подарете книга , са свързани чрез каузата на Фондацията, но и формално в организационната си структура, което я прави уникална за България, макар че в редица европейски държави моделът да се среща често.

Още в епизода:

  • Развиват ли жените повече бизнеси с impact насоченост? Оставаме само едно проучване по темата.
  • Как се работи с доброволци и повече за НПО сектора?
  • Изкуственият интелект & ChatGPT
  • Как се прави валидация на идея, фондонабиране и други съвети към млади предприемачи.
  • Какво мотивира Блага?
  • Нов модел на управление – Фондация & Корпорация. Мисия възможна.

Цитат от епизода:

“Machine learning работи на принципа, на който учат децата. Няма формула в програмирането “if, then, else”, виждаш 10 снимки на куче и научаваш че това е куче. Никой не казва на едно дете, “това е куче и то изглежда така”. Децата учат обработвайки информацията, която получават.”

“Всяко доброволчество дава много и на даващия.”

“Не приемам ИИ като огромна промяна. То е сравнимо със създаването на компютъра, на интернет, навлизането масово на програмирането. Това са логични стъпки…ИИ е голям обем от формули, но все пак са формули…Това, от което трябва да се страхуваме по-скоро са хората зад ИИ, отколкото от самия ИИ.”

“Много е философската темата, но хубавото е, че се отваря света към това и се развива и ние участваме в откриването на компютъра например, което е супер интересно. Да си част от това, да го следиш, да знаеш за какво става дума, да отидеш при баба си и тя е чула нещо по новините и го споменава, и ти си в това, ти знаеш как се прави. Чувстваш се, че си във вихрушката момента.” 

“Ако беше много лесно, нямаше да ти плащат.”

“Винаги съм си казвала няма разлика (между мъже и жени в бизнеса). Няма разлика на практика. До момента в който ми се роди дете. Това тотално те прави в изключителна позиция на дискриминиран човек.”

Приятно слушане!

 

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната.
 
#febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път този сезон. Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.
 
 
Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите