Еп. 4: Лидерство vs. Женственост с Олга | FEB - Amazing Community Stories Skip to content
Marketplace, NGOs, Services
, Episode 4

Лидерство vs. Женственост с Олга

Олга Василевска

Гост
Polly Desheva Host Female Entrepreneurship Bulgaria

Поли Дешева

Хост

Споделете този епизод:

Представяме ви 4ти епизод на FEB | Community Stories, в който ни гостува Олга Василевска. Тя е мажоритарен собственик и управител на MW LOGISTICA, съосновател на WishBOX и копродуцент на радио предаването Кариера за теб, по Дарик радио. С Олга си говорим за кризата, менталното здраве и най-вече за нейния път като лидер – от това, което смята, че хората (и тя) очакват от нея, до няколко пълни трансформации и възприемане и влагане на женската енергия в лидерството.
Относно трансформациите, отпечатък ни оставя следния цитат:
 

“Мисля, че начина по който поставяме очаквания към себе си, те още от много рано се възпитават. По отношение на това кой човек е сериозен, някак си живеем в свят, в който има леко наложен мъжки модел за това какво означава да си сериозен човек.

 

Аз бях напълно неуверена в бизнеса, в действията си. Когато се наложи да поема бизнеса, бях в абсолютно чужда среда, в която имах много силна мотивация да задействам процесите, но липса на увереност във всички посоки.

 

Първото нещо, което направих беше да си подстрижа косата, да си сваля бижутата, да започна да нося едни такива костюми, мъжки, с много тъмни тоналности. Включително си спомням, че може би неосъзнато се промени тембъра на моя глас. Беше ми много важно хората да ме приемат сериозно и ми беше много трудно. Бях на 24 години, екипът, който ръководех се състоеше от по-възрастни от мен, браншът беше изключително мъжки.

 

За да се поставя някак в тази среда по естествен начин просто влязох в тая… мъжка роля… Това включва и изолиране на емоционалността, тоест проявата на някаква емоция дали тя ще бъде тъга или извънредна радост, беше нещо, което изключих от себе си. Тоест, не е прилично да проявявам каквато и да било емоция. Аз трябва да съм желязна, това очакват от мен хората. И доста дълго време това работеше. Аз намерих тон, с който да говоря сериозно, да поставям очаквания, да комуникирам изисквания си към хората. Обаче това води до една дълбока несвързаност със себе си.

 

Всъщност момента, в който започнах да намирам себе си, може би, като жена беше свързано с моето майчинство. През 2016 г. се роди нашата дъщеря, а през 2017 г. – синът ни. Благодарение на този процес, още по време на бременността, а и след това, хормоните, които преживяваме не ти дават никаква възможност за блокиране, те просто се изливат в тялото ти. Тогава аз трябваше да посрещна своята емоционалност, в най-суровия ѝ вид и в най-неконтролируемия ѝ вид.”

 

Накратко за компаниите и проектите на Олга:

MW LOGISTICA е създадена през 2008 година с основна дейност логистика, спедиция и транспорт на товари по суша, вода и въздух на територията на страната и в чужбина. С изключителните си резултати фирмата е една от най-бързо развиващите се логистични компании.

WishBOX, проект на Фондация “Мечти в действие”, e уеб дестинацията за постигане на лични, академични и професионални мечти. Уеб платформата цели да мотивира, информира и вдъхновява младите българи при избора и подготовката им за кариера като създава забавни ресурси и запознава младежите с положителни ролеви модели.

“Kариера за теб” е радио и интернет платформа за споделяне на професионални възможности, търсене и намиране на идеалното работно място, вдъхновение за кариерно развитие, компас за позитивната промяна на работната среда в България, пример за кариерно щастие у нас.

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната.
 
 

Споделете този епизод:

FEB | Community Stories

Разгледай епизодите