Събуди приключенското в себе си с Гери

Основател на Дивото зове – Агенция за пакости и приключения, Гери има шарен профил, завъртян около култура, спорт, туризъм и приключения. За цвят, в послените две години освен в неправитествения сектор, участва и в политическия. Председател е на сдружение Лъвско сърце, член на Националния съвет на Продължаваме промяната.

Continue reading

От зад кадър до телевизия и интернет с Андреа Банда Банда

На гости ни е Андреа Банда Банда. #мегасладка, дамата, която ни показва брандовете по забавен и готин начин в интернет, може да я познавате като част от екипа на “На кафе” или като напоследък водещата (първата жена) на Вечерното шоу по БНТ.

Continue reading

За психология на разнообразното хранене с Михаела Белорешка

На гости в този епизод се гмуркаме много на дълбоко в храненето – произхода на различни движения, психологията, причините за нашите хранителни навици и къде всички движения се срещат в една обща посока на полезност за всеки.

Continue reading

Суперсилата на общността и ролята на технологичния хъб с Божана Иванова

Божана Иванова има маркетинг и продуктов опит, като участва активно в цялостния процес по създаване, развитие и шлифоване на брандове, продукти и услуги, фокусирани върху стойността за потребителя.

Continue reading

Да откриеш автентичното ти Аз с Вихра

Гост на този епизод е Вихра Шопова (a.k.a. Authentic Life Design в IG). Тя от 3 години насам работи като Треньор (коуч) Себепознание и Бизнес Основи. Мисията ѝ е да помага на жени да намерят своите уникални дарби и призвание и да направят първите стъпки съм развиване на автентичен бизнес.

Continue reading

За изкуството да даваш с Кристина Верославова

Кристина Верославова е актриса и продуцент, завършила престижната школа по театър и кино ‘’Лий Страсбърг’’ в Лос Анджелис. Кристина започва театралния си път в ЛА с участия в постановки като “Три сестри” на Чехов (Мария), “Хълмове като бели слонове” и др.

Continue reading

За проектите, които водят до истинска промяна

За споделяне:

За епизода: 

Ана е програмен директор на Fine Acts. Тя е културен и арт мениджър, с опит в международната продукция на документални филми. Завършила е медийни и джендър науки в Ruhr University и Utrecht University. Специализирала е в Babson College, САЩ, през програмата за млади лидери LEAP. Ана е стипендиант на фондация „Фридрих Еберт“, YTILI Fellow, G-20 Young Global Changer. Включена в селекцията на Forbes България “30 под 30”. С Ана си говорим как се случва иновацията като се преплетат различни сектори – изкуство, активизъм, технологии, бизнес, наука. Даваме примери за проекти на Fine Acts, които ангажират хората по чувствителни теми като климатични промени, климатична справедливост, домашно насилие, права на жените и други. Говорим си и какви са предизвикателствата пред неправителствения сектор. Защо разнообразието на екипите води до по-добри резултати и как Ана се грижи за своето психично здраве.

Споменаваме още в епизода:

 1. Платформата https://thegreats.co
 2. Проектът BEAT 
 3. Проектът MONUMENT #1  / Паметник Номер 1  
 4. Може да разгледате и мястото за дебати https://www.sreda.bg/ 
 5. Резиденция Баба 
 6. Beyond pre-accelerator 
 7. Проектът ONCE UPON A TIME… WATER 
 8. Проектът UNDER YOUR SEAT 
 9. TEDxVitosha talk on “How important it is to care?” 
 10. Кандидатствайте до 30ти януари за YTILI 
 11. Програмата LEAP 
 12. Препоръка за книга: Give and Take by Adam Grant 
 13. Препоръка за филм: “Nyad” в Netflix.

Цитати:

“За нас е много важно да има поле за разговор, поле за реакция, за преживяване и също така да не оставаме хората безнадеждни… За нас предизвикателството е да създадем момент, пространство, продукт така че хората в крайна сметка да могат да се занимаят с тази тема и да допринесат за една промяна.”

“Истинската иновация, истинската промяна се случва, когато пресечем линиите с други сектори.”

“Възможностите за устойчиво финансиране на неправителствените организации в Б-я са много много ограничени. Виждаме, че секторът има нужда от подкрепа, а този сектор е важно да бъде силен и устойчив не защото той трябва да измества определени функции на държавата, а защото той е много важен стълб в демократичното общество. Това хората да могат да се сдружават, да се ангажират по определени обществени теми, по интереси, да имат възможност да дават своя принос е изключително важно за едно здраво общество.”

“Разклащането на гражданския сектор е разклащане на демократичните устои на една държава.”

“За мен е много важно през работата си, през примера, който даваме, да стимулираме това желание да се включват и да участват и да няма това усещане, че “ама нищо не се случва, нищо не се променя и аз чакам да дойде и да се случи”. Това е съзнание и мислене, което се възпитава и аз съм оптимист, че все по-добре се случва в Б-я.”

“Дори и бавната промяна е все пак промяна.”

“Има още един аспект от въздействието (освен следене на конкретни цифри и обхват), който също е важен. Той е интензивността на нещата, които ти създаваш. Тоест доколко те наистина променят вътрешната нагласа и усещане на хората.”

“Когато ти виждаш успеха и когато той е празнуван от всички, това има лавинообразен ефект върху останалите млади момичета, които виждат, че това е възможно.”

“The future belongs to those who care.”

“Най-ключово е network. Това е голямото богатство. Нищо не можем да направим сами. И не трябва да го правим сами.”

Любим цитат на Ана: “We need a new kind of politics. Not the politics of governance, but the politics of resistance. The politics of opposition. The politics of joining hands across the world and preventing certain destruction.” – Arundhati Roy

За FEB:

Female Entrepreneurship Bulgaria е общество от жени предприемачи, развиващи бизнес и подкрепящи се в своите инициативи, проекти, цели и предизвикателства. FEB Community Stories цели да разкаже нашите истории, споделя знания и опит и да запознава обществото с женските бизнес примери от и в страната. #febcommunity #femaleentreprenership #femaleowners #femalebusinessowners #womenentrepreneurs #bulgaria #femalestartups

Благодарим и на нашите партньори от Резонатор, че бяха наши хостове за пореден път. Резонатор е хъб за творчески технологии, което комбинира възможностите на бързото прототипиране с приложните знания. Дали сте запалени по изкуство, STEM технологии, звуково инженерство или 3D моделиране/принтиране, електроника, продуктово инженерство, потапящи интерактивни изживявания, това е мястото, където може да откриете правилния вид тех инструменти, за да превърнете проекта си в решение.

Още информация за тях можете да откриете тук: www.rsntr.com

От малиновото вино до стендъпа и обратно

Оля официално е управляващ съдружник в Трастена & Основател и продуцент в Три Жени на Микрофона. А съвсем на практика тя си е Manager of first impressions @ Трастена, Директор циркове и панаири @ 3 Жени на Микрофона и Министър на щастието.

Continue reading

Женското здраве и стартъпите

Започваме сезон 4 с един от най-успешните ни примери за стартъп, основан от жена, а именно наш гост е Валентина Миланова, основател на компанията, посветена на гинекологично здраве – Daye.

Continue reading

За FEB и какво ни предстои

Даваме официален старт на Фондация “Жените в предприемачеството в България” – целта ни е да развием и задълбочим дейността на FEBcommunity

Continue reading